"Ik heb zelf een keer de finale op het toernooi om de Otten Cup gespeeld"

PSV A1 staat aan de vooravond van het toernooi om de Otten Cup. Voor trainer Roland Vroomans zullen dat voorlopig de laatste wedstrijden bij PSV A1 zijn. Volgend seizoen vervult hij een andere functie binnen de organisatie van PSV. Hij gaat Wiljan Vloet bijstaan als Assistent Hoofd Opleidingen. We spraken Roland over het afgelopen seizoen van PSV A1, over de toekomst en natuurlijk over de naderende Otten Cup.

door: Cliff Nicolaas en Roel van den Eijnde


Hoe is het seizoen van PSV A1 verlopen?
We zijn gestart met een groep van 18 jongens met een trip naar Maleisië. We hebben daar een geweldig toernooi gespeeld. Als we het hele seizoen met die groep hadden kunnen spelen, hadden we denk ik hoge ogen kunnen gooien in de competitie. Maar we hebben in november Funso Ojo, Stijn Wuytens en Olivier ter Horst doorgeschoven naar Jong PSV. In die fase kregen we het ook wat lastiger in competitieverband. We trainden met een kleiner groepje en er speelden zich voor een trainer-coach interessante dingen af in de spelersgroep. Pas toen we structureel 5x B-junioren doorschoven, werd de concurrentie weer groter en herstelde het groepsproces zich waardoor we ook weer beter gingen spelen. Uiteindelijk zijn we op de zevende plaats geëindigd. We hebben 10 keer gewonnen en 9 keer gelijkgespeeld. Iets te veel gelijkgespeeld wat tevens aangeeft dat we niet makkelijk scoorden dit seizoen. Je kunt wel concluderen dat we over een heel seizoen terecht zevende zijn geworden.

Je vertrekt nu na één seizoen bij PSV A1, is dat niet jammer?
PSV heeft mij gevraagd om dichter bij het Hoofd Opleidingen, Wiljan Vloet, te komen staan en bij de manager Scouting en Operations, Rini de Groot. Ik word dan ook Assistent Hoofd Opleidingen. Ze hebben bij PSV gezien wat ik bij FC Eindhoven als Hoofd Opleidingen heb bereikt met de vier sterren en de waardering van de opleiding en willen mijn kwaliteiten graag gebruiken om de PSV-opleiding naar een nog hoger niveau te tillen. Daar wil ik graag aan meewerken. Maar als ik bij de A1 had willen blijven dan had dat ook gekund.

Hoe schat je de jeugdopleiding van PSV in?
PSV heeft een hoog aangeschreven opleiding, maar ik heb het gevoel dat we nog wel een paar stappen kunnen maken. Daar hebben Wiljan Vloet en Rini de Groot ook hun ideeën over. Neem bijvoorbeeld het video-analysesysteem. Dat werd binnen de PSV opleiding nog helemaal niet gebruikt. Ik ben er dit jaar mee gestart bij de A-junioren en je merkt hoe leerzaam het is voor de spelers en hoe het systeem van invloed kan zijn op het bewustwordingsproces, met name in de leeftijdscategorieën waar tactiek en het team belangrijk worden.

Ben je niet bang dat je het veld gaat missen?
Nee, want ik blijf er wel een team bij doen. Ik hoefde dat niet te doen, maar ik wilde het zelf graag om toch contact met het veld te houden. Het zal waarschijnlijk een onderbouwteam worden.



Door je vertrek bij PSV A1 heb je dus maar één keer kunnen ruiken aan de Otten Cup?
Nou, dat is niet helemaal waar want ik heb zelf een keer de finale op het toernooi om de Otten Cup gespeeld. Dat was dacht ik in 1983 of 1984. Het was erg mooi om mee te doen, veel publiek en ik denk dat het toernooi alleen maar mooier geworden is. Ik heb toen met Eindhoven de finale gespeeld tegen Ajax in het stadion. We verloren met 3-1 maar ik scoorde wel, altijd goed voor een spits.

Is al bekend met welke selectie jullie aan de Otten Cup deelnemen?
Nee, dat is nog niet bekend. In principe mogen Genero Zeefuik, Fagner en zelfs Slobodan Rajkovic nog meespelen, maar waarschijnlijk doen zij niet mee. Misschien Genero Zeefuik en dat scheelt dan toch aan extra kwaliteit voorin. Dan hebben we nog de jongens die vervroegd zijn doorgeschoven naar Jong PSV, Funso Ojo, Stijn Wuytens en Olivier ter Horst. Olivier ter Horst en Eelco Horsten spelen de EK kwalificatie met Oranje onder 19 en zijn pas vrijdag weer terug. Zo zul je dus een beetje moeten schipperen. Maar we zullen ongetwijfeld 18 talentvolle spelers aan de start krijgen.

Het is dus nog niet goed te zeggen hoe sterk jullie zullen zijn?
Het is inderdaad moeilijk te zeggen wat de kracht van de selectie zal zijn. Als je kijkt naar het Terborg toernooi dan hebben we meegedaan met een selectie met 4 tweedejaars B-junioren en 2 eerstejaars B-junioren. We komen toch een poule door met FC Porto, Shakthar Donetsk en Feyenoord, winnen in de halve finale van De Graafschap, dat alles had gewonnen, en verliezen de finale uiteindelijk pas na strafschoppen van Atletico Mineiro. De halve finale en finale eindigden we met 6 B-junioren. Aan de andere kant waren we in Düsseldorf met een heel sterke selectie en was het veldspel uitmuntend, maar verliezen we ongelukkig de eerste 2 wedstrijden. Dan heb je meteen je kansen op het toernooi verspeeld.

Hoe belangrijk is het voor jullie om de Otten Cup te winnen?
Onze doelstelling is om in ieder geval bij de eerste vier te eindigen. Maar wat ook belangrijk is, is dat ze voetbaltechnisch en mentaal wat meekrijgen. Op het toernooi in Terborg bijvoorbeeld wil een van de eerstejaars B-junioren in de finale een strafschop nemen en dan ook nog eens de laatste. Het is mooi dat zo’n jongen dan de verantwoordelijkheid neemt. Want dat dat moeilijk is heb je kunnen zien in de Champions League finale.

Hoe schat je de tegenstanders in de poule in?
Dinamo Moskou heeft waarschijnlijk een fysiek sterke ploeg. Bij Russische ploegen is vaak sprake van veel fysiek en veel tweedejaars A-junioren. Dat hebben we van hun ook in Düsseldorf gezien. Maar goed, daar kunnen we ons voetbaltechnisch vermogen tegenover zetten. Tegen Ajax hebben we dit seizoen drie keer gespeeld, twee keer voor de competitie en een keer voor de beker. Het werd drie keer een gelijkspel, in de beker werden we na strafschoppen uitgeschakeld. Dat was jammer want we hadden graag de bekerfinale gespeeld. Uiteraard zal Ajax met een sterke selectie komen. Dan hebben we nog Pão de Açúcar uit Brazilië. In Terborg hebben we al tegen het Braziliaanse Atletico Mineiro gespeeld. Dat is toch ook veel fysiek en vooral ook een andere instelling. Verdedigen bijvoorbeeld is bij hun echt verdedigen, met het mes tussen de tanden. Bij ons is het zeg maar 70% verdedigen en 30% aanvallen. Soms moet die knop dus om bij spelers en moeten ze beseffen dat het niet altijd en alleen maar mooi moet, maar dat je ook voor het resultaat moet gaan.



Scheelt het dat je de Otten Cup thuis speelt?
Ja, dat geeft natuurlijk een extra dimensie. Aan de andere kan geeft het ook weer extra druk. Het is toch anders of je in Terborg speelt of in Eindhoven, zeker als je B-junior bent en uit Eindhoven komt. Die druk moet je bij de spelers proberen weg te halen. Het is mijn taak om jongens dan te laten focussen op zaken waar zij wel invloed op hebben, zoals het uitschakelen van een man of het winnen van de 1:1 actie.

Stel dat jullie de finale halen, heb je dan nog voorkeur voor een tegenstander?
Tegen de Nederlandse ploegen hebben we dit seizoen al twee keer en tegen Ajax zelfs drie keer gespeeld. Natuurlijk is het altijd interessant om tegen deze ploegen te spelen, maar met name voor de jongens is het interessant om ook met een andere speelstijl in aanraking te komen. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een Braziliaanse tegenstander.

Wat verwacht je van het eindresultaat?
Ik ga ervan uit dat we bij de eerste 4 kunnen eindigen. Ik wil niet zeggen dat we eerste in de poule worden, want dat is moeilijk in te schatten, maar bij de eerste 2 moeten we toch kunnen eindigen. Die ambitie moet je ook wel hebben. Ik zie het toernooi ook met vertrouwen tegemoet.


Dit bericht is gepubliceerd op maandag 26 mei om 22:51 uur.