Historie

Ir. P.F.S. OttenHet PSV Jeugdtoernooi om de Otten Cup werd in augustus 1947 voor de eerste keer gespeeld. Dat gebeurde toen met grote medewerking van Ir. P.F.S. Otten, de toenmalige president van de N.V. Philips, naar wie het toernooi is genoemd en wiens naam nog steeds prijkt op de wisselbeker.

De eerste jaren kende het toernooi enkel regionale deelnemers, doch al vrij snel kwamen de deelnemers uit geheel Nederland en sedert het jaar 1957 is er sprake van een internationaal voetbaltoernooi. Nadat in 1984 en 1986 het nationale elftal van Australië tot de deelnemers behoorde, kende het toernooi in 1995 met Nagoya Grampus Eight uit Japan en de latere winnaar van het toernooi, EC Vitória uit Brazilië, een deelnemersveld waarbij drie werelddelen vertegenwoordigd waren. Sindsdien wordt er jaarlijks gesproken van een intercontinentaal voetbaltoernooi dat hoog staat aangeschreven.

Ibrahim AfellayAl geruime tijd wordt het toernooi internationaal gewaardeerd als een evenement waarin zich de voetbalvedetten van de (nabije) toekomst manifesteren. Dat is dan ook de reden dat het toernooi elk jaar opnieuw veel belangstelling trekt van nationale en internationale scouts. Veel spelers die in hun latere voetbalcarriëre tot de (inter)nationale top doordrongen hebben als jeugdspeler deelgenomen aan het PSV toernooi en werden kort daarna aan de A-selectie van hun club toegevoegd. Tot hen behoren onder meer de Oranje-spelers Jan Vennegoor of Hesselink, Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie, Ryan Babel, Wilfred Bouma en Wesley Sneijder. Ook huidige PSV A-selectiespelers zoals Ibrahim Afellay, Ismaïl Aissati, Otman Bakkal en Dirk Marcellis hebben aan het "Otten toernooi" deelgenomen.

Cup-winnaars

De eerste Otten Cup kwam in 1954 definitief in het bezit van V.V. Blauw Wit uit Amsterdam. Het was in die tijd nog regel dat de vereniging die driemaal het toernooi gewonnen had de Otten Cup in eigendom kreeg. Daarna is bepaald dat de vereniging die drie jaar achtereen of vijf maal in totaal beslag weet te leggen op de Otten Cup, zich definitief eigenaar mag noemen van de wisseltrofee.

De tweede Otten Cup kwam in 1963 in het bezit van V.V. Sunderland die in dat jaar hierop beslag wist te leggen door drie jaar achtereen toernooiwinnaar te worden. In 1967 verhuisde de derde Otten Cup naar de prijzenkast van PSV, aangezien die club in 1965, 1966 en 1967 toernooiwinnaar werd. In 1976, 1977 en 1978 herhaalde PSV deze prestatie en daarmee kwam ook de vierde Otten Cup in het bezit van de thuisclub.

EC Vitoria
EC Vítoria nam in 2006 de zevende Otten Cup mee naar Brazilië

In de periode tussen 1980 en 1993 kende het toernooi enkel nationale winnaars (Ajax, Sparta of PSV). Na in 1981, 1983, 1984 en 1987 het toernooi winnend af te sluiten, wist PSV in 1988 in een spannende finale het elftal van Arsenal met 1-0 te verslaan en daardoor ook de vijfde Otten Cup te veroveren.

Tot nu toe heeft PSV het toernooi negentien keer gewonnen. In 2003 werd in de finale met maar liefst 6-0 van AFC Ajax werd gewonnen. Aangezien dat de vijfde toernooizege van de thuisclub sedert 1988 was betekende het dat, na de nummers drie, vier en vijf ook de zesde Otten Cup definitief in het bezit van PSV kwam. In 2006 boekte EC Vitória, door na strafschoppen de finalewedstrijd tegen PSV te winnen, voor de derde opeenvolgende keer de toernooizege en namen zij de zevende Otten Cup definitief mee naar Brazilië. Drie jaar geleden versloeg Sport Club Internacional uit Brazilië, nadat de finalewedstrijd in 0 – 0 was geëindigd, het elftal van PSV in de strafschoppenreeks. Een jaar later ging FC Twente er vandoor met de Cup, zij versloegen Cruzeiro in de finale met 2-1. Na vier Braziliaanse winnaars bleef de Otten Cup weer op Nederlandse grond. Ook in 2009 bleef de Otten Cup in eigen land. PSV versloeg titelverdediger FC Twente/Heracles met 1-0 in de finale en won het toernooi daarmee voor de negentiende keer. Vorig jaar was er weer een buitenlandse finale. Anderlecht en Borussia Mönchengladbach speelden in een boeiende finale gelijk, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. De Duitsers bleken hierin het sterkst en wonnen de 64e Otten Cup.

Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van het PSV-toernooi om de Otten Cup
Nederlands English