Patrick Greveraars: "Goed team dat elk toernooi speelt om te winnen"
Nog een paar dagen en dan staat de Otten Cup op het punt van beginnen. In een vooruitblik op dit toernooi, interviewden wij Patrick Greveraars, trainer van PSV A1.

Zijn jullie klaar voor de Otten Cup?
"Ik denk het wel, aan het begin van het jaar hebben we het toernooi om de Otten Cup al gespeeld. We hebben een goede ploeg, die wel jong is en soms wisselvallig is daardoor. In de competitie hebben we soms beslissende wedstrijden weggegeven op slimmigheidjes, maar we zijn enorm gegroeid als ploeg. Op het Terborg Toernooi hebben we goed en volwassen gespeeld. We waren de jongste ploeg op dat toernooi, met twee B-junioren en zes eerstejaars A-spelers. Bij de tegenstanders waren er zelfs dispensatiespelers bij en voornamelijk tweedejaars A-spelers. We speelden tegen de top van de wereld en wonnen het toernooi. Dus ja, ik denk dat we dat goed gedaan hebben. We hebben goed vanuit de organisatie gespeeld, weinig weggegeven. Wat beter zou kunnen is dat we zuiniger om moeten gaan met de kansen. Op topniveau krijg je niet zoveel mogelijkheden om te scoren en die kansen die je dan krijgt, moet je benutten. Maar de laatste tijd doen we dat goed. Dus ik denk dat we klaar zijn voor de Otten Cup."

Wat verwacht je van PSV?
"Toernooivoetbal is altijd lastig. Er komt altijd wel wat geluk bij kijken, er kan vanalles gebeuren. Maar op basis van kwaliteit denk ik dat PSV altijd bij de laatste vier moet eindigen, ongeacht de tegenstanders. Donny Gorter, Dirk Marcellis en Rens van Eijden komen deze week terug uit Hong Kong, waar zij een toernooi speelden met Jong PSV. Het is even afwachten hoe fit zij zijn, maar met die spelers erbij wordt PSV nog sterker. Het zijn toch spelers die qua body wat sterker zijn en toch ook al routine meebrengen, in zover je daar op zo’n leeftijd van kunt spreken. Ze hebben toch al iets meer meegemaakt. Ik denk dat PSV mee gaat spelen voor de finaleplaats, dan kan er vanalles gebeuren. Maar de poulefase moeten we op basis van kwaliteit doorkomen."

PSV A1 doet het dit seizoen erg goed op de toernooien, hoe verklaar je dat?
"Zoals ik net al zei is toernooivoetbal toch ander voetbal. We speelden dit seizoen vijf toptoernooien en eindigden steeds bij de laatste vier. Op de Otten Cup aan het begin van dit seizoen verloren we de finale op strafschoppen. In Oost Duinkerke werden we derde. Bij een zaaltoernooi in Duitsland werden we derde, omdat we in de halve finale verloren na een vroege rode kaart. In Dusseldorf speelden we ook een prima toernooi, daar haalden we ook een derde plaats. En vorige week wonnen we het Terborg Toernooi. PSV speelt altijd attractief voetbal, we spelen pressie en zetten de tegenstander onder druk. Dat betekent automatisch dat je ruimte weggeeft en dan kom je soms voor moeilijke situaties te staan. Op toptoernooien kies je soms voor ander spel, waar ook resultaat halen belangrijk is. Vanuit een goede organisatie proberen we ook individuele succes te halen. Gino Mommers werd in Duitsland uitgeroepen tot keeper van het toernooi. Rochdi Achenteh en Género Zeefuik behaalden individuele prijzen op de Otten Cup en Jonathan Reis werd vorige week gedeeld topscoorder in Terborg. We willen ons op die toernooien laten zien. We willen niet alleen winnen als ploeg, maar de spelers kunnen zich ook individueel profileren op zo’n toernooi."


PSV A1 speelt elk toernooi om te winnen

Onder andere op het Terborg Toernooi heb je enkele tegenstanders voor de Otten Cup kunnen zien, wat vind je van hun?
"Feyenoord speelde een matig toernooi in Terborg. Normaal hebben zij een degelijke ploeg, maar nu misten zij wat jongens waardoor het toernooi van vorige week eigenlijk geen graadmeter was. Ik verwacht dat zij aankomend weekeinde sterker zullen zijn. Zambia gebruikt de toernooien in Nederland om te testen voor het aankomende WK. In Terborg was dat duidelijk zichtbaar, maar ik denk dat ze nu klaar zijn met testen en hier willen presteren. Zij zijn een fysiek sterk team, met snelle spelers. Ik denk dat zij een gevaarlijke tegenstander kunnen zijn. Real Madrid ken ik niet zo goed, maar normaal zijn Spaanse tegenstanders altijd heel sterk. De Braziliaanse tegenstanders heb ik ook nog niet zien spelen. Heerenveen heeft een hele degelijke ploeg en vooral Twente/Heracles is ook een goede tegenstander met enkele individuele talenten. Zij werden niet voor niets kampioen bij ons in de competitie. Al met al denk ik dat het een mooi affiche is voor de aanstaande Otten Cup. Er zullen mooie wedstrijden gespeeld gaan worden. Op het Terborg Toernooi lag het niveau erg dichtbij elkaar, zeker als je ziet dat de meeste finalewedstrijden allemaal met strafschoppen beslist moesten worden. Ik verwacht dat dat ook hier het geval zal zijn en dat het publiek daardoor enkele mooie wedstrijden te zien krijgt."

Met wat voor team ga je spelen?
"De ploeg heeft dit jaar nog elk toernooi gespeeld om te winnen, mét elkaar. We hebben een hele goede groep. Hopelijk kunnen we het publiek laten zien dat we talent hebben. Afhankelijk van hoe fit ze zijn hebben we dan ook nog Dirk, Donny en Rens erbij. Daardoor worden we in de breedte vooral ook alleen maar sterker. Deze A1 is een lichting met veel individuele talenten. Met dat talent en vooral ook doorzettingsvermogen kunnen zij wellicht de stap maken naar het eerste elftal. De mogelijkheid hebben ze in ieder geval, het is aan henzelf of het ook echt lukt. Maar het zijn vooral ook goede spelers in een goede ploeg. Ze respecteren elkaar, werken goed samen. Daar hebben we met zijn allen veel tijd ingestopt en dat is steeds beter geworden. In zo’n ploeg kun je dan ook als individu uitblinken door zelf je sterke kwaliteiten erin te stoppen."


Rustig praten over keuzes tijdens de wedstrijden

Hoe bereid je de jongens voor op zo’n toernooi?
"Dat was deze keer best lastig. We zitten midden in de examenperiode en veel jongens kunnen daardoor niet trainen. Donderdag zijn we pas weer als groep helemaal bij elkaar. Maar ik hoef geen nieuwe dingen te doen op de training. We bespreken de wedstrijden, je hoopt dat de jongens gaandeweg het jaar keuzes hebben leren maken. Ze kunnen beter iets kiezen, dat dan misschien minder goed uitvalt, dan dat ze niets doen en het maar laten lopen. Verder trainen we nog wat op spelhervattingen, corners en vrije trappen. In wedstrijden op topniveau vallen zo vaak de beslissingen. Op de dagen zelf praat ik veel met de jongens, niet schreeuwen, dat heeft geen zin dan. We bekijken wat we goed doen, dat moeten we benadrukken. Wat doen we minder goed? Dat moeten we proberen te camoufleren en op te lossen. Ik zou dit toernooi graag willen winnen. De Otten Cup is altijd een mooi toernooi, zeker als je als PSV zijnde dat toernooi kunt winnen. Vorig jaar waren we er dichtbij, we zullen er in ieder geval alles voor doen weer mooi voetbal en een goed resultaat neer te zetten!"

Wij wensen Patrick Greveraars met zijn team heel veel succes op de aankomende Otten Cup!


Dit bericht is gepubliceerd op woensdag 30 mei om 13:51 uur.