Overzicht dag 2: De beslissingen in de poules

Nadat gisteren de eerste poulewedstrijden werden gespeeld, volgden vandaag de overige poulewedstrijden. Alle ploegen kwamen dus twee keer in actie. Het was een warme en zonnige dag met enorm veel publiek.

Om elf uur werd er afgetrapt voor de wedstrijden van poule A. Pão de Açúcar en FC Twente/Heracles hielden elkaar in evenwicht. Ondanks voldoende kansen werd er niet gescoord. Tottenham Hotspur deed tegen sc Heerenveen goede zaken door met 1-0 te winnen. Al vroeg in de wedstrijd nemen de Britten de voorsprong die ze daarna niet meer weg gaven. Door deze uitslagen bleef het onverminderd spannend in de poule. Alle ploegen konden nog de kruisfinales halen en geen enkele ploeg was al zeker.

De volgende wedstrijden werden gespeeld door de clubs uit poule B. Waar gister nog vooral in poule A veel gescoord werd, was het nu de beurt aan poule B. Real Madrid versloeg Anderlecht met 3-1. De Spanjaarden komen eerst op voorsprong, waarna de Belgen nog langszij kunnen komen. Real Madrid maakt uiteindelijk de wedstrijd af door nog twee keer te scoren. De andere wedstrijd, tussen PSV en Sparta, eindigde in dezelfde uitslag in het voordeel van de Eindhovenaren. PSV komt op voorsprong door een rake vrije trap van Youness Mokhtar. Sparta komt voor rust weer op gelijke hoogte door een benutte penalty. In de tweede helft beslissen Gianluca Maria en Imad Najah de wedstrijd in het voordeel van PSV. Door deze uitslagen was Real Madrid al zeker van een plek in de kruisfinales. PSV had daar nog een gelijkspel voor nodig. Sparta was met twee nederlagen al uitgeschakeld voor een plaats bij de eerste vier.

Daarna was het tijd voor de laatste twee wedstrijden uit poule A. FC Twente/Heracles plaatste zich door sc Heerenveen met 4-2 te verslaan. De Friezen komen eerst nog op voorsprong, maar nog voor rust lukt het de Tukkers de achterstand om te buigen in een 3-1 voorsprong. Meteen na rust wordt de wedstrijd beslist als ook de 4-1 valt. Heerenveen scoort nog één keer tegen maar daar blijft het bij. De andere wedstrijd wordt gespeeld tussen Pão de Açúcar en Tottenham Hotspur. Halverwege de tweede helft valt bij die wedstrijd de beslissing als de Brazilianen met een prachtig doelpunt de leiding nemen. Er wordt niet meer gescoord waardoor de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor Pão de Açúcar eindigt. FC Twente/Heracles wordt hierdoor poulewinnaar gevolgd door Pão de Açúcar die ook naar de kruisfinales door zijn. Tottenham Hotspur mag morgen nog spelen voor de vijfde/zesde plaats. Heerenveen zal dat, net als vorig jaar, doen voor de laatste plaats.

Tenslotte werden de resterende wedstrijden uit poule B nog gespeeld. Ondanks dat Real Madrid al zeker was van een plaats in de kruisfinales gaven ze zich niet eenvoudig gewonnen. Ze komen tegen PSV halfweg de eerste helft dan ook op voorsprong. PSV komt vijf minuten later alweer langszij als Maikel Verkoelen geduwd wordt in het Spaanse strafschopgebied. Hij neemt de penalty zelf en schiet raak. In de tweede helft had Real Madrid recht op een strafschop. De scheidsrechter beoordeelde dat anders en gaf Pablo Sarabia zijn tweede gele kaart voor een schwalbe. Dit voorval betekende het begin van een hectisch slot waarin PSV op voorsprong komt. Zakaria Labyad zoekt naar een opening en vind die ook. Met links plaatst hij de bal achter de Spaanse keeper. Vervolgens slaat de vlam in de pan met als gevolg een massale opstoot. De rust keert weer terug. Maar even later geeft de scheidsrechter Peter van Ooijen zijn tweede gele kaart na een ogenschijnlijk lichte overtreding. De stand verandert niet waardoor PSV groepswinnaar wordt. Real Madrid eindigt tweede in de poule en Anderlecht legt beslag op de derde plaats. Sparta wordt vierde en mag gaan spelen voor de laatste plaats.

Nu de poulewedstrijden zijn afgesloten is het morgen tijd voor de finales. De nummers één en twee uit de beide poules zullen in de kruisfinales gaan bepalen wie in de finale zal spelen. Om 11 uur trapt PSV af tegen Pão de Açúcar. Op datzelfde tijdstip speelt titelverdediger FC Twente/Heracles tegen Real Madrid. De winnaars spelen dan om drie uur de finale van het toernooi. De verliezer spelen rond half twee de verliezersfinale. Om 12:20 staan dan nog de wedstrijden voor de plaatsen vijf tot en met acht op het programma. RSC Anderlecht en Tottenham Hotspur zullen strijden om de vijfde plaats. Heerenveen en Sparta spelen voor de zevende en achtste plek.

Dit bericht is gepubliceerd op zaterdag 15 augustus 2009 om 20:30 uur