Date: 14-08-2009
Time: 15:00 tot 16:10
Result: 3 - 3
Report: De openingswedstrijd van de alweer 63e Otten Cup gaat tussen Sc Heerenveen en de Braziliaanse club Pão de Açúcar.

De wedstrijd begint direct stormachtig. Beide teams spelen met veel enthousiasme en in een hoog tempo. Bij balverlies is er veel druk op de bal, waardoor er een leuke strijd ontstaat met veel duels.
In de 10e minuut krijgt Pão een vrije trap. Hier wordt nog niet uit gescoord. Toch is het Pão dat in de 13e minuut het openingsdoelpunt voor haar rekening neemt. Het wordt 1-0 door de nummer 18, Ingro Marreiros da Cruz. Bij een snelle uitbraak over de linkerflank geeft Lima N. Santos de bal goed op de eerste paal waardoor Ingro Marreiros da Cruz de bal onder de keeper in de korte hoek kan schieten.

Kort daarna krijgt Arsenio Valpoort van SC Heerenveen een schietkans, maar de keeper Dos S.Pavelski tikt het schot van Valpoort knap over. Vervolgens zijn er twee kansen voor Pão om de voorsprong te vergroten. Eerst kopt Marreiros da Cruz over uit een vrije trap van nummer 7, Gustavo Di M. Vagenin, en kort daarna heeft Lucas Cassoti Flores na knap omspelen van de keeper net te weinig beheersing om de bal in het doel te plaatsen. Hij komt niet verder dan een rollertje in het zijnet. In de 21e minuut weet SC Heerenveen de stand gelijk te trekken door een knappe kopbal van de nummer negen, Arsenio Valpoort. Quenten Martinus, de linker middenvelder van Heerenveen bereidt deze goal voor door na een mooie actie en goed doorzetten een perfecte voorzet los te laten.

Heerenveen komt na rust duidelijk scherper uit de dugout dan Pão. Al direct in de eerste minuut is het Arsenio Valpoort die zijn 2e doelpunt maakt. Wederom op aangeven van Quenten Martinus die met een mooie schijntrap de keeper en een verdediger op het verkeerde been zet.

In de 12e minuut na rust dribbelt Menno van Elsas van Heerveen de 16 meter binnen en valt opzichtig. Hij krijgt hiervoor terecht geen strafschop. Kort daarna krijgt Heerveen een mooie kopkans, Radovanna kopt in de handen van de keeper van Pão na een voorzet van Martinus.

Hierna is het Pão dat sterker wordt. Zij krijgen een paar goeie kansen op de 2-2, maar het is toch Heerveen die in de 23e minuut op 3-1 komt. Radovan Mitrovic onderschept attent de opbouw van Pão en schiet de bal van ongeveer 20 meter fantastisch in de touwen. Het lijkt er op dat Heerenveen deze pot naar zich toe gaat trekken.

Echter het spreekwoordelijke venijn zit 'em ook deze keer in de staart. In minuut 28 en 31 weet Pão toch nog een gelijk spel uit het vuur te slepen. Eerst is het de beste speler van het veld, Gustavo Di M. Vagenin, die, nadat hij van rechtsbuiten naar centraal op middenveld is geposteerd, een duel wint en razendsnel opent op rechts naar Pedro Felipe M. da Silva. Da Silva geeft de bal perfect voor op spits Ingro Marreiros da Cruz die de bal heel beheerst met een volley in de goal knalt.

Pão snelt weer richting middenlijn om zich op te maken voor de jacht op de gelijkmaker. Binnen een minuut is het zover. Centrale mandekker Anderson F. Santos Jr. scoort met een mooie kopbal uit een indraaiende vrije trap vanaf links door zijn maatje achterin, aanvoerder Felipe M. Dellabrida.

Alle spelers en begeleiders van Pão gaan helemaal uit hun dak en vieren de gelijkmaker of ze de Otten Cup al gewonnen hebben. Bij Heerenveen is de stemming begrijpelijk behoorlijk minder. Zij zien een zekere overwinning binnen drie minuten veranderen in een gelijkspel.

Al met al een aantrekkelijk begin van deze editie van de Otten Cup. Beide teams kunnen morgen op jacht naar een plek in de kruisfinales.