"De derde plek is toch altijd nog veel beter dan de vierde plek"

Na de laatste wedstrijd van PSV spraken we met PSV-aanvoerder Menno Koch over het verloop van het toernooi. Hoe kijkt hij terug op de Otten Cup waarin hij uiteindelijk tot verdediger van het toernooi werd gekozen?

Vrijdag hebben we je ook al even gesproken, toen na de overwinning op FC Kopenhagen. Nu zijn we twee dagen verder en zit voor jullie de Otten Cup erop. Jullie zijn derde geworden. Wat vind je van die prestatie?
Ik denk dat wel heel goed zijn begonnen op vrijdag. De tweede dag vond ik matig, toen hebben we niet echt ons spel kunnen spelen en zijn we ook door het oog van de naald gekropen in de wedstrijd tegen Zenit. Vandaag hebben we het goed opgepakt en hebben we beter ons spel gespeeld. Ik denk dat we wat meer hadden kunnen scoren, dan maak je het jezelf wat makkelijker. Vandaag verlies je op penalty’s en dat is natuurlijk heel vervelend, dan heb je wel even een baalmomentje. Vervolgens moet je toch de knop weer even omzetten voor de wedstrijd om de derde plek en dat hebben we gelukkig wel nog kunnen doen. We hebben redelijk gecontroleerd de wedstrijd uit kunnen spelen en hebben met 1-0 gewonnen dus toch nog een derde plek kunnen bemachtigen.

Menno Koch na afloop van de verloren halve finale tegen RSC Anderlecht
Menno Koch na afloop van de verloren halve finale tegen RSC Anderlecht


Want hoe doe je dat dan? Die knop omzetten na zo’n vervelende nederlaag?
Je kan heel even rouwen misschien, maar als je hebt gegeten en weer terug bent in het kleedlokaal moet je gewoon zeggen tegen de jongens: "we moeten ons nu richten op de volgende wedstrijd. De derde plek is toch altijd nog veel beter dan de vierde plek". Je moet elkaar weer moed inpraten en dat is wel gelukt.

Jij hebt alle wedstrijden volledig gespeeld. Hoe zit het met de vermoeidheid?
Het ging nog wel. Natuurlijk voel ik in mijn benen wel wat vermoeidheid, maar ik heb me wel gewoon volledig in kunnen zetten tijdens de wedstrijden. Ik heb samen met Geraldo (Alberto Antonio) alle wedstrijden volledig gespeeld, maar ik heb er geen last van gehad dat ik bijvoorbeeld sommige duels niet meer volledig aan kon gaan. Dus wat dat betreft zit het wel goed.

Hoe vind jij dat je zelf dit toernooi gespeeld hebt?
Ik denk redelijk stabiel. Ik heb niet teveel gekke dingen gedaan en we hebben ook niet zoveel kansen weg gegeven. De momenten waaruit de tegenstander scoorde was denk ik meer omdat we zelf iets geks deden, maar niet omdat de organisatie van het team niet goed stond. Dus verdedigende hadden we het wel goed staan. Een aantal keer heb ik aanvallend een aantal goede passes kunnen geven, maar een aantal keer had het ook wel beter gekund; had ik wat sneller kunnen openen bijvoorbeeld. Over het algemeen ben ik wel tevreden.

Hoe ziet voor jou de komende tijd eruit, weet je dat al?
Ik ga bij Jong PSV aansluiten en de competitie daar beginnen. Hopelijk kan ik ook bij het eerste uiteindelijk weer mee gaan trainen, maar in eerste instantie moet ik op Jong PSV focussen. Daar moet ik een belangrijke speler worden en laten zien dat ik in het eerste thuis hoor.

Dit bericht is gepubliceerd op Sunday 5 August 2012 om 16:52 uur

Nederlands English