Historie

Ir. P.F.S. OttenHet PSV Jeugdtoernooi om de Otten Cup werd in augustus 1947 voor de eerste keer gespeeld. Dat gebeurde toen met grote medewerking van Ir. P.F.S. Otten, de toenmalige president van de N.V. Philips, naar wie het toernooi is genoemd en wiens naam nog steeds prijkt op de wisselbeker.

De eerste jaren kende het toernooi enkel regionale deelnemers, doch al vrij snel kwamen de deelnemers uit heel Nederland. Sinds 1957 is er sprake van een internationaal voetbaltoernooi. Nadat in 1984 en 1986 het nationale elftal van Australië tot de deelnemers behoorde, kende het toernooi in 1995 met Nagoya Grampus Eight uit Japan en de latere winnaar van het toernooi, EC Vitória uit Brazilië een deelnemersveld waarbij drie werelddelen vertegenwoordigd waren. Sindsdien kan er vrijwel jaarlijks gesproken worden van een intercontinentaal voetbaltoernooi.

Al geruime tijd wordt het toernooi internationaal gewaardeerd als een evenement, waarin zich de voetbalvedetten van de nabije toekomst manifesteren. Dat is dan ook de reden dat het toernooi elk jaar opnieuw veel belangstelling trekt van nationale en internationale scouts. Veel spelers die in hun latere voetbalcarrière tot de (inter)nationale top doordrongen hebben als jeugdspeler deelgenomen aan het PSV toernooi en werden kort daarna aan de A-selectie van hun club toegevoegd. Tot hen behoren vele spelers die recent nog werden geselecteerd voor Jong Oranje, zoals Memphis Depay, Ola John, Kelvin Leerdam, Jurgen Locadia, Georginio Wijnaldum en Jeroen Zoet, of spelers die werden geselecteerd voor de selectie van Oranje die naar Azie is geweest zoals Jasper Cillessen, John Heitinga, Siem de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Kenneth Vermeer en Gregory van der Wiel. Daarnaast hebben ook tegenwoordige PSV A-selectiespelers zoals Nigel Bertrams, Luciano Narsingh, Peter van Ooijen, Marcel Ritzmaier en Jetro Willems en aan het Otten toernooi deelgenomen.

Cup-winnaars

De eerste Otten Cup kwam in 1954 definitief in het bezit van V.V. Blauw Wit uit Amsterdam. Het was in die tijd nog regel dat de vereniging die driemaal het toernooi gewonnen had de Otten Cup in eigendom kreeg.

Daarna werd bepaald dat de vereniging die drie jaar achtereen of vijf maal in totaal beslag weet te leggen op de Otten Cup, zich definitief eigenaar mag noemen van de wisseltrofee. De tweede Otten Cup kwam in 1963 in het bezit van V.V. Sunderland die in dat jaar hierop beslag wist te leggen door drie jaar achtereen toernooiwinnaar te worden.

EC Vitoria
EC Vítoria nam in 2006 de zevende Otten Cup mee naar Brazilië

In 1967 verhuisde de derde Otten Cup naar de prijzenkast van PSV, aangezien die club in 1965, 1966 en 1967 toernooiwinnaar werd. In 1976, 1977 en 1978 herhaalde PSV deze prestatie en daarmee kwam ook de vierde Otten Cup in het bezit van de thuisclub. In de periode tussen 1980 en 1993 kende het toernooi enkel nationale winnaars (Ajax, Sparta of PSV). Na in 1981, 1983, 1984 en 1987 het toernooi winnend af te sluiten, wist PSV in 1988 in de finale het elftal van Arsenal te verslaan en daardoor ook de vijfde Otten Cup te veroveren.

In 2003 won PSV het toernooi voor de achttiende keer en aangezien dat alweer de vijfde toernooizege van de thuisclub sinds 1988 was betekende het dat, na de nummers drie, vier en vijf ook de zesde Otten Cup definitief in het bezit van PSV kwam. In 2006 boekte EC Vitória, door na strafschoppen de finalewedstrijd tegen PSV te winnen, voor de derde opeenvolgende keer de toernooizege en namen zij de zevende Otten Cup definitief mee naar Brazilië.

Vorig jaar versloeg FC Barcelona in de finale het team van RSC Anderlecht met 1 – 0 en wist daarmee, na in 2011 het toernooi ook al te hebben gewonnen, de 66ste editie van het Otten toernooi op hun naam te schrijven.

Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van het PSV-toernooi om de Otten Cup
Nederlands English