Nederlands

Historische terugblik deel II: De meest dominante teams (2/2)

Tot aan de start van de 71e editie kijken we wekelijks terug in de rijke historie van het toernooi. Vandaag het slotstuk van een tweeluik bloeiperiodes van dominante clubs.
In het laatste deel blikken we terug op PSV 1976-1994 en EC Vítoria 1995-2006.

PSV 1976-1994
Dat gastheer PSV een voorname club is in de toernooigeschiedenis is niet vreemd, wel met de dominantie die het in de periode van 1976 t/m 1994 tentoon spreidt. In de 29 jaar hieraan voorafgaand werd al negen maal de finale gespeeld (vijf gewonnen, wat heeft geleid tot de derde Otten Cup) en eindigde het viermaal als derde. Vanaf 1976 kwam de gastheer pas echt op stoom. In de genoemde periode van 19 jaar werd maar liefst 15 maal de finale gespeeld met elf (!) eindzeges. Verder werd tweemaal de derde plaats en eenmaal de vierde plaats behaald. De vijfde plaats van 1989 was de slechtste eindklassering in deze periode.

Van 1976-1978 won PSV voor de tweede keer (na 1965-1967) de Otten Cup driemaal op rij. De club deed dit door alle twaalf wedstrijden in deze periode te winnen met de doelcijfers 26-4. In 1979 was het stadgenoot EVV Eindhoven die een einde maakte aan deze recordreeks door met 0-1 te winnen. De stadsrivaal zou uiteindelijk, ten koste van de gastheer, doorstomen naar de finale, zodat PSV om de bronzen medaille tegen NEC uitkwam. Dit duel werd met 2-1 gewonnen. Vervolgens word tweemaal, beide keren zonder puntverlies, de finale bereikt. Deze finales worden verloren van Sparta 2-0 en gewonnen van Wolverhampton Wanderers 3-2. Het zou zelfs tot 1989 duren, voordat er weer een duel in de groepsfase zou worden verloren. In 1989 betekende de 1-0 finale zege op Arsenal dat PSV ook de vijfde Otten Cup permanent in de prijzenkast mocht zetten.

Vier finales (driemaal winst) en een derde plaats verder, kwam er een einde aan de eerste ongekende glorieperiode van de gastheer. Tevens werd tweemaal de trofee voor beste doelverdediger, 5x de trofee voor beste verdediger, 3x de trofee voor beste middenvelder en 5x de trofee voor beste aanvaller in de wacht gesleept. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat in het huidige topvoetbal een dergelijke dominantie zich ooit nog eens zal voordoen.


Vreugde bij Eric Viscaal tijdens de penalty shootout tussen PSV en Ajax in 1987.

EC Vítoria 1995-2006
Na het einde van de Eindhovense glorieperiode, diende zich direct een nieuwe gigant aan. De eerste Zuid-Amerikaanse deelnemer, het braziliaanse EC Vítoria, neemt het stokje over.
Net als de gastheren twintig jaar eerder, houden de Brazilianen huis op het toernooi. Bij de eerste vier deelnames word viermaal de finale bereikt en driemaal gewonnen. De cijfers zijn zelfs nog indrukwekkender dan in de periode van Sunderland AFC en die van PSV. De verloren finale (na strafschoppen tegen AFC Ajax) en de eerste gewonnen finale (na strafschoppen tegen Bayer Leverkusen) zijn de enige duels die niet gewonnen worden na de reguliere speeltijd.

In 1999 is de selectie duidelijk van een wat minder niveau, want in een groep met AFC Ajax, VFB Stuttgart en FC Twente eindigt men op de laatste plaats. De totale vernedering wordt voorkomen, doordat het duel om de 7e plaats met 1-0 gewonnen word van Arsenal. Dit resultaat leidt tot een jaartje afwezigheid van het toernooi, maar dan is de club weer terug met drie derde plaatsen op rij (Feyenoord word met 3-0 & 4-0 verslagen en Bayern München 2-2 na strafschoppen). In 2003 legt PSV beslag op de zesde Otten Cup, waarna het weer EC Vítoria is wat de klok slaat. Driemaal op rij word de finale gehaald, welke ook driemaal op rij gewonnen word. Hiermee wint de club ook de zevende Otten Cup, de voorlopig laatste welke definitief van eigenaar is verwisseld. De Brazilianen winnen in deze periode elf wedstrijden, spelen er drie gelijk en verliezen er slechts één, met de doelcijfers 32-7. Belangrijke spelers in deze tweede gloriereeks zijn internationale toppers David Luiz en Hulk.

In 2007 is EC Vítoria helaas niet in staat haar titel te verdedigen, waardoor de club tot op heden niet terug gezien is op de Otten Cup. De club bezet wel nog altijd de zesde plaats op de all-time ranglijst.

Volgende week kijken we terug naar wat er geworden is van individuele prijswinnaars uit de geschiedenis. Heb je interesse in meer historische informatie omtrent de Otten Cup? Neem dan een kijkje in de historie sectie op deze website.

Artikel