Nederlands

Geschiedenis van de Otten Cup

Ir. P.F.S. Otten

In augustus 1947 werd voor de eerste maal het toernooi om de Ir. P.F.S. Otten Cup gespeeld. Ir. P.F.S. Otten, de toenmalige president-directeur van Philips NV, was de grote roerganger en stelde ook de wisselbeker beschikbaar. Daarnaast had Ir. Otten een grote en warme belangstelling voor jeugdvoetbal, zodat het begrijpelijk was dat het jaarlijks terugkerende toernooi zijn naam ging dragen.

Vanaf de eerste editie kwamen de deelnemers uit het hele land en waren het zowel professionele clubs als amateurs. Het Belgische Berchem Sport was in 1953 de eerste deelnemer van buiten de landsgrenzen. Een jaar later kwam de eerste wisselbeker definitief in het bezit van VV Blauw Wit uit Amsterdam, nadat zij PSV in de finale versloegen en het toernooi conform de reglementen voor de derde maal wonnen. Daarna is bepaald dat de vereniging die drie jaar achtereen of vijf maal in totaal beslag weet te leggen op de Otten Cup, zich definitief eigenaar mag noemen van de wisseltrofee.

Gastheer PSV wist in 1955 voor de eerste maal het eigen toernooi te winnen. In de finale werd rivaal AFC Ajax, na verlenging, met 3-0 verslagen. Sinds 1957 is er onafgebroken sprake van een internationaal toernooi.

De tweede wisselbeker die in bezit is van Sunderland AFC

In 1963 werd het Engelse Sunderland AFC de tweede vereniging welke definitief de wisselbeker in bezit mocht houden. Dit deden de Engelsen door driemaal op rij het toernooi te winnen. De Otten Cup werd in 1966 voor de eerste maal over drie dagen gespeeld. Hierna zou het tot 1992 duren alvorens het toernooi wederom, permanent, over drie dagen gespeeld werd. Een jaar later wist gastheer PSV de derde Otten Cup definitief in bezit te krijgen door driemaal op rij toernooiwinnaar te worden. Deze prestatie werd in 1978 wederom gehaald, zodat ook de vierde Otten Cup in de prijzenkast kwam te staan. Het zou nog liefst 25 jaar duren alvorens PSV in 2003 de vijfde Otten Cup definitief in bezit zou krijgen. Dit deed de gastheer door in de finale rivaal AFC Ajax met liefst 6-0 te verslaan, wat tot op heden nog steeds de grootste uitslag ooit in een finale is.

In 1995 nam voor het eerst een team uit Zuid Amerika deel, het Braziliaanse EC Vitoria. De Brazilianen bleken een ware sensatie en publiekstrekker. Gedurende hun elf deelnames werd in zeven finales het toernooi zesmaal gewonnen, met als hoogtepunt de zesde Otten Cup in 2006. Een jaar later waren mevrouw V. Peeters en mevrouw L. Sabadar als eerste vrouwelijk officials actief op de Otten Cup. In 2009 waren er met mevrouw V. Peeters en mevrouw J. Bakker wederom twee vrouwelijke officials actief zijn op het toernooi

EC Vitoria
EC Vítoria nam in 2006 de zevende Otten Cup mee naar Brazilië

Tijdens de "Centennial Edition" van 2013, in het kader van het 100-jarig bestaan van PSV, kreeg het toernooi een droomfinale tussen Real Madrid en FC Barcelona. Deze baby el clasico werd door de Madrilenen met 1-0 gewonnen. In een prachtig deelnemersveld met een debutant Estudiantes de la Plata, zullen de huidige talenten van PSV dit jaar de titel proberen te heroveren op RSC Anderlecht. De Belgen wisten afgelopen jaar voor het eerst de Otten Cup te winnen, door in de finale met 8-7 na strafschoppen te winnen van Manchester United.

PSV
PSV won het toernooi in 2015

In de afgelopen 70 edities heeft het Ir P.F.S. Otten toernooi (inter)nationaal een gewaardeerde naam opgebouwd als een evenement waarin zich de voetbalsterren van de toekomst manifesteren. Om die reden trekt het toernooi elk jaar danook veel belangstelling van nationale en internationale scouts. Veel spelers, die als jeugspeler hebben deelgenomen, zijn in hun latere voetbalcarriëre tot de (inter)nationale top doorgedrongen.
Zo hebben onder anderen Ibrahim Afellay, Danny Blind, Giovanni van Bronckhorst, Jasper Cillessen, Memphis Depay, Jorrit Hendrix, Klaas-Jan Huntelaar, Erwin Koeman, Jurgen Locadia, Harry Lubse, Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldum, Jetro Willems, John de Wolf en Jeroen Zoet deelgenomen, maar ook internationaal gelauwerde spelers als Nicklas Bendtner, Jerome Boateng, Daniel Carvajal, Andy Cole, Stefan Effenberg, Mario Gomez, Hulk, Harry Kane, David Luiz, Romelu Lukaku, Rui Patricio en Thomas Vermaelen.

Niet alleen voor talentvolle spelers is het toernooi een belangrijke springplank, ook voor talentvolle scheidsrechters is de Otten Cup een geweldige leerschool. Bekende Nederlandse scheidsrechters als Serdar Gözübüyük, Leo Horn, Björn Kuipers, Danny Makkelie, Bas Nijhuis, Ignace van Swieten en Pieter Vink hebben het toernooi in goede banen weten te leiden.

“Voor de sport geldt zoals voor alles wat wij in ons leven hebben te doen: het kan ons alleen bevrediging geven en alleen tot goede resultaten leiden indien we het met hart en ziel doen, met inzet van al onze krachten en in goede kameraadschap met en voor elkaar. Het gaat nooit om een enkele ster maar om het team als geheel. Cheerio jongens, maak er samen en voor je club het beste van. Succes!”

Ir P.F.S. Otten, programmaboekje 1957