Nederlands

Historische terugblik deel I

In aanloop naar de 71e editie van de Otten Cup zal er een aantal maal teruggeblikt worden op de rijke historie van dit toernooi. Vandaag deel I: Italiaanse deelnemers.

In de rijke historie van het toernooi hebben vele grote clubs uit grote landen acte de presence gegeven. Het Italiaanse Internazionale Milan is de nieuwste toevoeging aan het indrukwekkende lijstje. Zij zijn echter niet de eerste Italiaanse deelnemer. Sampdoria (1986) en stadgenoot AC Milan (1991) gingen de Nerazzuri voor.

Sampdoria uit Genua was in 1986 de eerste Italiaanse deelnemer aan een toernooi waar verder ook nog PSV, AFC Ajax, Feyenoord, EVV Eindhoven, Ipswich Town, FC Luzern en het nationale elftal van Australië deelnamen. De Italianen waren in die tijd een grote club in eigen land en zouden vier jaar later zelfs de Europa Cup voor bekerwinnaars op hun palmares bijschrijven. Hierbij had speler Roberto Breda als selectielid ook een klein aandeel. De middenvelder die ook op de Otten Cup te aanschouwen was, is daarmee de speler van Sampdoria die het het verst geschopt heeft.

Italianen staan bekend om hun sterke defensieve kwaliteiten, zo ook tijdens deze Otten Cup. In een groep met AFC Ajax, EVV Eindhoven en FC Luzern werden de Italianen tweede achter AFC Ajax, zonder een tegengoal te krijgen. Het onderlinge duel was in 0-0 geëindigd, nadat eerder al FC Luzern (2-0) en EVV Eindhoven (1-0) waren verslagen. In die tijd waren er geen kruisfinales, waardoor de strijd om de bronzen medaille tegen Feyenoord restte. Hierin bleken de Rotterdammers te sterk, waardoor Sampdoria op de vierde plaats eindigde.



Het toernooi werd gewonnen door AFC Ajax (met onder meer Rob en Richard Witschge en Aron Winter), dat in de finale gastheer PSV met 4-0 versloeg. PSV keeper Patrick Lodewijks werd nog wel uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi.

Vijf jaar later werd AC Milan de tweede Italiaanse deelnemer aan het toernooi, waar verder nog PSV, AFC Ajax, Feyenoord, Sparta, KV Mechelen, FC Barcelona en SL Benfica deelnamen. De deelname van de rossoneri liep echter uit op een enorme teleurstelling.

Na nederlagen tegen PSV (0-3), SL Benfica (0-1) en een gelijkspel tegen Feyenoord (0-0) restte slechts de strijd om plek 7 en 8. In dit duel werd Sparta na een 1-1 eindstand na strafschoppen geklopt. Het wekt geen bevreemding dat er van dit team weinig spelers in het eerste doorbraken. Guiseppe Cardone is de enige speler met duels in het A-team (19 stuks) en maakte die ook pas 6 jaar later na verschillende uitleenbeurten.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door gastheer PSV, dat in de finale met 2-1 te sterk was voor SL Benfica. In de groepsronde was er nog met 3-0 verloren van de portugezen, maar nu werd er door doelpunten van Jürgen Dirkx en Jordan van Lee wel gewonnen. Het doelpunt van de Portugezen werd gescoord door ook Jürgen Dirkx.

Van Internazionale Milan zal veel verwacht mogen worden in de aankomende Otten Cup, aangezien de Nerazzuri afgelopen seizoen landskampioen werden in eigen land. Een jaar eerder werd ook nog de nationale beker gewonnen. In 2012 wist de club zelfs de Nextgen series (voorloper van de huidige UEFA Youth League) te winnen door in de finale AFC Ajax na strafschoppen te verslaan.

Artikel