Nederlands

Scheidsrechter Stan Smit: "Spelers krijgen minder kans om te reageren"

Op deze Otten Innovation Cup werd gespeeld met andere spelregels dan normaal gesproken. Naast spelers hebben scheidsrechters ook te maken met deze nieuwe regelgeving. We spraken met scheidsrechter Stan Smit, die dit toernooi gedurende vijf wedstrijden heeft kennisgemaakt met deze innovatieve spelregels.

Hoe heb jij deze Otten Innovation Cup ervaren als scheidsrechter zijnde?

Ik vond het heel leuk. Door de nieuwe regelgeving krijg je een heel ander soort voetbal, het gaat veel sneller. Het spel wordt ook attractiever, dat zeiden we in de kleedkamer ook al tegen elkaar. Het was regelmatig zo dat een helft 32 minuten duurde, terwijl het 25 minuten zuivere speeltijd was. Dat vonden we best wel meevallen. Wat we wel merkten is dat het hierdoor heel intensief wordt. Dat geldt zowel voor spelers als voor scheidsrechters. Ik heb nu vijf wedstrijden achter de rug en dat merk ik ook wel. Het was dus intensief, maar wel heel leuk.

Zitten er voordelen aan deze spelregels voor jou als scheidsrechter?

Absoluut. Het zit hem onder andere in het snel indribbelen. Wat we merkten is dat spelers hierdoor niet de kans krijgen om op ons te komen reageren. Dat kunnen ze wel doen, maar dan loopt het spel alweer. Dat is voor ons als arbitrage een best wel positieve ontwikkeling.

Zitten er ook nadelen aan deze spelregels?

Het was vooral wennen. Als je normaal gesproken bijvoorbeeld een vermaning wil geven, dan heb je daar wel even de tijd voor. Dan kun je makkelijk iemand aanspreken, zonder dat het spel snel doorgaat. In de wedstrijd van PSV tegen Manchester United viel bijvoorbeeld een goal uit zo’n situatie. Voordat ik het wist, lag de 0-1 erin. Je moet je als scheidsrechter bewust zijn van het feit dat er minder tijd is en ook beter kiezen wanneer je wel of geen vermaning geeft. Ook met een gele kaart merkten we dat. Je moet meer regie pakken, veel duidelijker naar spelers aangeven dat ze even moeten wachten tot er gefloten wordt.

Hebben jullie als arbitrage al een soort gezamenlijke conclusie naar aanleiding van dit toernooi?

Overall zijn we zeker positief over de nieuwe spelregels. We hebben wel met een aantal mensen van de arbitrage besproken dat we zeer positief zijn over zaken als de snelle intrap en het indribbelen. Hierdoor gaat het spel sneller en komen er minder protesten bij de arbitrage. Het doorlopend wisselen vonden we nog wat lastiger, dan verlies je wat overzicht. Je zag spelers soms ook wachten met het nemen van de indribbel, zodat er gewisseld kon worden. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om bijvoorbeeld te verplichten om binnen 5 of 10 seconden het spel te hervatten bij een indribbel. Dat zou het getreuzel op zo’n moment kunnen verminderen. Op dit toernooi is 2x25 minuten zuivere speeltijd wel wat lang. Ik denk dat je normaal gesproken, bij een wedstrijd die 2x45 minuten duurt, met zuivere speeltijd ongeveer 30 minuten per helft zou moeten tellen.

Nieuwsbericht