Nederlands

Historische terugblik: Wat is er van ze geworden?

Tot aan de start van de 71e editie kijken we wekelijks terug in de rijke historie van het toernooi. Vandaag kijken we terug op de latere carrière van een aantal individuele prijswinnaars.

Doelverdedigers

Doelman Roger Tschudin van FC Luzern, won de trofee in 1985 en was daarna zes jaar lang lid van de eerste selectie. In 1989 was hij zelfs doelman tijdens de return in de Europa cup tussen FC Luzern en PSV (0-2). In 1986 werd de trofee gewonnen door Patrick Lodewijks. Hij speelde later nog 30 competitiewedstrijden voor PSV en 74 voor Feyenoord, maar kende zijn beste periode bij FC Groningen, waar hij tussen 1989 en 1998 tot 270 wedstrijden kwam. Na jarenlang keeperstrainer te zijn geweest bij Feyenoord, is hij dat sinds 2016 bij Everton FC.
Frederic Herpoel won namens RSC Anderlecht in 1992 de trofee, waarvoor hij in 1995/1996 tegen Eendracht Aalst zijn debuut zou maken. Zijn grote doorbraak beleefde hij echter bij AA Gent, waar hij liefst 327 wedstrijden in het eerste speelde en ook zevenmaal voor de rode duivels uitkwam. Kenneth Vermeer won in 2002 en 2004 de trofee voor beste keeper, waarmee hij de vierde speler in de historie werd die dit voor elkaar kreeg. Vermeer brak door bij AFC Ajax, is momenteel tweede keeper bij Feyenoord en kwam vijf keer uit voor Oranje.

Jeroen Zoet (winnaar in 2008 en 2009) is al vier seizoenen een vaste waarde in de eerste selectie van PSV. Zoet maakte op zaterdag 10 oktober 2015 uit tegen Kazachstan zijn debuut in het Nederlands elftal en kwam ondertussen tot negen interlands. In 2011 werd Jordan Pickford de winnaar namens Sunderland AFC. Na zes uitleen beurten, brak hij afgelopen seizoen door in het eerste. Op 15 juni 2017 tekende hij een vijfjarig contract bij Everton FC, voor een Engelse recordsom van € 34,5 mln. Pickford werd hiermee de derde duurste doelman ooit na Gianluigi Buffon en Ederson Moraes.

Verdedigers

John de Wolf werd in 1982 beste verdediger van het toernooi in dienst van Sparta, waar hij een jaar later voor debuteerde. Echte faam verwierf hij als meedogenloze verdediger van Feyenoord. Hij speelde zes interlands en scoorde daarin tweemaal. Na zijn carrière werd hij een succesvol amateurtrainer. Met Turkiyemspor won hij de KNVB Beker voor amateurs en met GVVV promoveerde hij naar de tweede divisie. Met ingang van aankomend seizoen is De Wolf trainer van VV Spakenburg. In 1987 was Frank de Boer de beste verdediger. Hij werd een grote speler bij AFC Ajax en later bij FC Barcelona. Frank de Boer speelde liefst 112 interlands en scoorde daarin 13 maal. Als trainer van AFC Ajax werd hij viermaal op rij landskampioen (als enige in de geschiedenis), waarna hij vertrok naar Internazionale Milan. Dit avontuur liep uit op een teleurstelling, maar met ingang van aankomend seizoen staat hij bij het londense Crystal Palace voor de groep.

Aaron Mokoena werd namens AFC Ajax beste verdediger in 1998. Mokoena kwam tot liefst 107 interlands voor Zuid Afrika. Verdediger van het toernooi in 2015 Dan Axel Zagadou (Paris St. Germain) brak nog niet door in een eerste elftal, maar verdiende in de zomer van 2017 wel een mooie transfer naar de duitse topclub Borussia Dortmund. Winnaar van afgelopen jaar Wout Faes werd sinds de winter door RSC Anderlecht verhuurd aan SC Heerenveen, waarvoor hij in april zijn debuut in het betaalde voetbal maakte.


In 1988 wordt Andrew Cole (Arsenal) uitgeroepen tot beste aanvaller van het toernooi.

Middenvelders

Erwin Koeman werd in 1980 de vierde PSV speler die middenvelder van het toernooi werd. Hij werd met PSV twee keer landskampioen en won met KV Mechelen de Europa cup voor bekerwinnaars en de Europese supercup. Met het Nederlands elftal werd hij in 1988 Europees kampioen. Momenteel is Erwin Koeman assistent van zijn broer bij Everton FC. Jan Heintze kwam in 1983 van het Deense Kastrup naar PSV. Hij is nog steeds de vierde oudste speler namens PSV op de Otten Cup en speelde bijna 400 competitiewedstrijden voor PSV. De Deen is na zijn carrière in de regio blijven hangen en woont nog steeds in Nuenen.

Ivan de la Peña won in 1992 namens FC Barcelona de prijs en speelde 90 wedstrijden in het eerste. Zijn beste periode beleefde hij echter bij stadgenoot Espanyol, waarvoor hij 179 duels speelde en in 2011 zijn carrière beëindigde. Karim El Ahmadi won de trofee in 2003 namens FC Twente, de club waarvoor hij ook zijn debuut maakte. De 36-voudig Marokkaans international is momenteel aanvoerder bij Feyenoord. Lasse Schöne won in 2004 namens SC Heerenveen. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte hij echter voor De Graafschap, na nog een tussenstap bij NEC, speelt de dertig voudig Deens international sinds 2012 voor Ajax. De laatste twee edities ging de trofee naar Dante Rigo, een van de grootste talenten uit de PSV jeugdopleiding. Met ingang van dit seizoen is hij definitief overgeheveld naar de A-selectie.

Aanvallers

Miel Pijs werd namens VV De Valk in 1960 beste aanvaller, waarna hij een jaar later naar PSV vertrok. Hiervoor speelde hij ruim 150 wedstrijden en werd er in 1963 landskampioen. Stanley Bish was de beste aanvaller in 1967. Hij is met 16 jaar en 102 dagen nog altijd de jongste debutant voor PSV sinds de invoering van het profvoetbal en de tweede jongste speler ooit. Danny Blind werd bekend als rots in de branding van de verdediging van AFC Ajax. In 1980 werd hij echter aanvaller van het toernooi van Sparta. Zo succesvol als hij was als speler, zo onsuccesvol was hij als trainer. Zowel bij AFC Ajax als recentelijk bij het Nederlands elftal werd hij voortijdig ontslagen.

Andy Cole was in 1988 de beste namens Arsenal, maar werd een grote speler bij rivaal Manchester United, waar hij een dodelijk koppel vormde met Dwight Yorke. Net als vele voetballers heeft Cole ook zijn eigen stichting, waarmee hij Aids kinderen in Zimbabwe helpt.
Hulk won in 2004 als spits van EC Vítoria, waarvoor hij ook zijn profdebuut maakte. Hij brak door bij FC Porto en Zenith St Petersburg. Via die laatste club maakte hij in 2016 een transfer naar het Chinese Shanghai SIPG voor een Aziatische recordsom van € 55,8 mln. Hij krijgt hier de lieve som van € 384.000 per week. Hulk speelde tot op heden 47 interlands voor Brazilië.

Voor Borussia Mönchengladbach werd Amin Youness in 2010 de beste aanvaller. Hij maakte later de overstap naar AFC Ajax, waarvoor hij de afgelopen jaren doorbrak. In de zomer van 2017 scoorde hij nog namens Duitsland op de Confederations Cup. Harry Wilson werd op 15 oktober 2013 de jongste international ooit voor Wales, twee jaar voordat hij beste aanvaller op de Otten Cup werd.

Heb je interesse in meer historische informatie omtrent de Otten Cup? Neem dan een kijkje in de historie sectie op deze website.

Artikel