Nederlands

RSC Anderlecht wint 70e editie Otten Cup

RSC Anderlecht is winnaar geworden van de 70e editie van de Otten Cup. De doelpuntloze finale werd gevolgd door een lange strafschoppenserie waarin de Belgen aan het langste eind trokken.

De eerste kans van de wedstrijd is voor RSC Anderlecht, maar de kopbal van Jorn Vancamp gaat echter net naast het doel. Twee minuten later krijgt Mohamed Loua een gele kaart voor een stevige overtreding. Na dit sterke begin van RSC Anderlecht neemt Manchester United langzaamaan de controle over de wedstrijd over zonder al teveel te controleren, danwel risico te nemen. In de 24e minuut krijgt RSC Anderlecht de grootste kans tot dan toe. Jorn Vancamp komt na een snelle uitval alleen voor het doel, maar schiet over.

Op slag van rust trekt Mohamed Loua ter hoogte van de middellijn opzichtig aan het shirtje van Tahith Chong van Manchester United. Hij kreeg zijn tweede gele kaart gepresenteerd, waardoor RSC Anderlecht met 10 man verder moest. Hetgeen later nog belangrijk bleek te zijn.

In het begin van de tweede helft zakt RSC Anderlecht verder terug op eigen helft in een poging het gelijkspel over de streep te trekken. Manchester United slaagt er niet in de numerieke meerderheid in kansen uit te drukken. Het is zelfs RSC Anderlecht dat weer een enorme kans kreeg. Ditmaal was het Clement Petit die alleen op de keeper afging, maar zijn poging belandt recht in de handen van keeper Ilias Moutha Sebtaoui.

Zeven minuten voor tijd is het opnieuw RSC Anderlecht dat een enorme kans krijgt. Voor de tweede keer deze wedstrijd komt Jorn Vancamp alleen voor de keeper, maar wederom weet hij de keeper niet te passeren. Dit was ook de laatste kans van de wedstrijd en de finale zou beslist worden via strafschoppen.

RSC Anderlecht begon de reeks en nam een 2-0 voorsprong. Op een 3-2 tussenstand kon Daam Foulon de Belgen de Otten Cup bezorgen, maar hij mistte. Manchester United wist de stand in de finale weer gelijk te trekken en tot 8-7 werden er geen strafschoppen gemist.

Toen wilde Manchester United speler Indy Boonen aanleggen voor een strafschop, echter werd hij tegengehouden door scheidsrechter Reinhold Wiedemeier. De IFAB regels schrijven voor dat wanneer een team met een speler minder speelt, het team met een speler meer iemand moet aanwijzen die niet aan de reeks deel mag nemen. Aangezien Ilias Moutha Sebtaoui als keeper in de reeks al in actie was gekomen, zou het inhouden dat Indy Boonen de elfde speler voor Manchester United in de reeks zou zijn. Dit is tegen de IFAB regels.

Na enig oponthoud was het dus de keeper die de gelijkmakende strafschop moest nemen. Hij was begrijpelijk zo uit de concentratie, dat hij mistte en daarmee RSC Anderlecht de winst bezorgde.

In haar derde poging in een finale was het dan eindelijk raak voor RSC Anderlecht en mag de Otten Cup voor een jaar mee naar het Astridpark. Het betekende tevens de eerste Belgische eindzege in de Otten Cup sinds de overwinning van Cercle Brugge in 1979. En passant werd aanvoerder Wout Faes ook nog gekozen tot beste verdediger van het toernooi.

Vanaf de redactie gaan onze hartelijke felicitaties uit naar de winnaars. Tot volgend jaar!